"Telmo Rodriguez Gaba D O XIL Mencia Valdeorras DO "
Η mencia, είναι μια ερυθρή ποικιλία από την βόρεια δυτική Ισπανία που ήρθε στο προσκήνιοτιςδυοτελευταίεςδεκαετίεςμε ραγδαία αύξηση σε δημοτικότητα. Έχει έντονο φρουτώδες προφίλ, δροσερή οξύτητα και ζωικές αποχρώσεις. Ανθική επίγευση και μεγάλη διάρκεια. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ: Yψόμετρο 500-800 μέτρα, εδάφη φτωχά αμμώδη με ποσοστά γρανίτη, μεγάλη κλίση, κλάδεμα σε κύπελο και κορδόνι. Oργανική καλλιέργεια. ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Iθαγενείς ζύμες, ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Παλαίωση για 12 μήνες.
Tέλειο σαν απεριτίφ, με λιπαρά ψάρια και πυκνές σάλτσες, ώριμα τυριά, πικάντικα αλλαντικά, καυτερές συνταγές, paella, ψητό κρέας.