David Duband
O David Duband, ανέλαβε τους οικογενειακούς αμπελώνες το 1991, και αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο την νέα γενιά της Βουργουνδίας. Όταν τελείωσε τις σπουδές οινολογίας στην Beaune, επέστρεψε και ανέλαβε τους αμπελώνες του πατέρα του στο Hautes Cotes De Nuits, έκτασης 15 εκταρίων (150 στρέμματα). Επέκτεινε αυτήν την ιδιοκτησία που σήμερα αριθμεί 40 εκτάρια (400 στρέμματα). Αυτό από μόνο του αποτελεί μεγάλη επιτυχία σε μια περιοχή όπως η Βουργουνδία με πολλές ονομασίες προέλευσης, πολλούς ιδιοκτήτες και πολύ υψηλές τιμές αγοράς ανά εκτάριο. Επιπλέον σήμερα έχει ιδιοκτησίες στις πιο διάσημες ονομασίες προέλευσης όπως: Gevrey Chambertin, Chambolle Musigny, Morey Saint Denis, Vosne Romanee, Nuits Saint George καθώς και Hautes Cotes di Nuits.
Η φιλοσοφία του David Duband είναι να έχει Pinot Noir υψηλής ποιότητας, ώστε να μπορεί να εκφράσει το στυλ του με τον πιο ακριβή τρόπο. Για να το πετύχει αυτό έχει στραφεί στην οργανική καλλιέργεια, και πλέον είναι πιστοποιημένο το κτήμα από την ECOCERT. Επίσης πιστεύει στο ομαδικό πνεύμα και αφομοιώνει τα θετικά στοιχεία των προγόνων του και των δασκάλων του. Όλα αυτά όμως είναι απλώς τα εργαλεία για να αποτυπώσει την δική του άποψη που θα διαμορφώσει το μέλλον της Βουργουνδίας.
Το στυλ: Οργανική καλλιέργεια. Σταφύλια υψηλής ποιότητας, συμμέτοχή ολόκληρων τσαμπιών στην αλκοολική ζύμωση (Whole Bunches). Το ποσοστό διαφέρει ανάλογα με τον τρύγο και την περιοχή. Χρήση βαρελιών barriques, που είναι μίξη διαφορετικών ετών. Συνήθως 30% καινούργια και μετά 1-2 &3 ετών. Και εδώ παίζει ρόλο η χρονιά. Ταννίνες που δεν είναι επιθετικές και ρουστίκ, αλλά ψιλόκοκκες και ώριμες. Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο και η ωριμότητα των τσαμπιών αφού συμμετέχουν. Τα κρασιά με αυτόν τον τρόπο είναι σαγηνευτικά από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, αλλά οπλισμένα να παλαιώσουν . Και βέβαια να μην ξεχνάμε την ήπια προσέγγιση οινοποίησης με ιθαγενείς ζύμες και ελάχιστο έως καθόλου φιλτράρισμα. Η αναγνώριση όπως ήταν αναμενόμενο δεν άργησε να έρθει. Εκτός από τις υψηλές βαθμολογίες σε διεθνές επίπεδο, τα κρασιά του David Duband βρίσκονται σήμερα σε 16 από τα 25 εστιατόρια με
3 αστέρα Michelin!!!
Το 2018 είναι η πιο ζεστή χρονιά από το 2003. Η διαφορά όμως του 2018 σε σχέση με το 2003 είναι ότι ο χειμώνας το 2018 ήταν ήπιος αλλά πολύ βροχερός. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά αποθέματα νερού τους καλοκαιρινούς μήνες που ήταν οι θερμοκρασίες υψηλές χωρίς βροχοπτώσεις. Η άνοιξη επίσης με καλές θερμοκρασίες, εκτός από ένα ψυχρό διάλειμμά μέσα στον Μάιο. Αυτό οδήγησε σε ομαλή ανθοφορία και άφθονο φρούτο. Μετά από συνεχόμενες χρονιές με εξαιρετικά χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, το 2018 μπορεί να δώσει επιτέλους ικανοποιητική ποσότητα και υψηλή ποιότητα. Επιπλέων ο Αύγουστος και αρχές Σεπτεμβρίου ήταν θερμοί χωρίς απρόοπτα. Οπότε η επιλογή της ημέρας του τρύγου έγινε χωρίς πίεση από καιρικά φαινόμενα. Ο χρόνος θα δείξει αλλά όλα τείνουν σε μια πολύ καλή χρονιά.